Yaş/doğum tarihi düzeltme davası, kişinin kimliğinde bulunan doğum tarihinin değiştirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür.
Nüfus kaydında var olan bilgiler, mahkeme kararı olmadan değiştirilemeyeceğinden, yaşlarında (doğum tarihlerinde) değişiklik yapmak isteyen kişiler, halk arasında yaş büyütme, yaş küçültme, yaş değiştirme olarak da bilinen yaş düzeltme davası açmak zorundadır.
Yaş düzeltmenin farklı birçok nedeni olabilir ama genellikle kişinin önce doğan kardeşinin kimliğinin kullanılması, köyde doğum yapılması nedeniyle nüfusa geç kaydedilme sonucu ortaya çıkan memur olma, askerlik, emeklilik, sınava girme gibi sorunların giderilmesi amacıyla açılmaktadır.
Yaş düzeltme davası, kişinin istediği zaman herhangi bir nedenle açabileceği bir dava değildir. Psikolojik nedenlerin gerekçe gösterilebileceği bir dava değildir. Kişinin kendini iyi hissetmesi için açılamaz. Bu nedenler davanın reddine yol açacaktır
Yaş düzeltme davalarının açılması ve sonuca bağlanması için aranan şartların gerçekleşmesi gereklidir.
Yaş düzeltme davasını açılabilmek için gereken şartları bu şekilde sıralayabiliriz. Davacının:
- Hastanede veya doğum evinde doğmamış olması, (kayıtların kesin olduğu gerekçesi ile dava reddedilir)
- Dış görünüşünün, iddia edilen yaşa uygun olması (hormonal bozukluklar olması halinde kemik yaşı testi talep edilebilir)
- İddia edilen yaşta bir kardeşin bulunmaması (aynı anneden)
- Haklı bir sebebinin bulunması
Şartlarını bir arada bulundurması gerekir.
Yaşın büyütülmesi ve küçültülmesi arasında herhangi bir hukuki fark bulunmamaktadır. Her ikisi için de mahkeme kararına ihtiyaç vardır. Yaşını büyütmek ya da küçültmek isteyen kişi eğer geçerli nedenleri varsa “asliye hukuk” mahkemesinde açacağı yaş düzeltme davası ile mahkemeden yaşının düzeltilmesini isteyebilir. Mahkeme gerekli araştırma ve incelemeden sonra koşulların bulunması halinde kişinin yaşının düzeltilmesine karar verebilecektir.
Yaş düzeltme davalarının görevli mahkemesi, asliye hukuk mahkemesidir. Yaş düzeltme davaları asliye hukuk mahkemesinde açılmak zorundadır. Yaş düzeltme davalarında yetkili mahkeme, davayı açan kişinin ikametgâhındaki asliye hukuk mahkemesidir.
Nadir durumlar haricinde yaş düzeltme davası sadece bir kez açılabilir. Kısa sürede sonuçlanan davalardır. Ortalama 2-4 ayda sonuçlanır. Ancak mahkemenin kemik yaşı tespitine başvurması halinde süreç uzayabilir.
Kemik yaşı testi iskeletin gelişmesi, olgunlaşma derecesidir. Tespit edilen kemik yaşı ile gerçek yaş arasında 1-2 yıl kadar farklılık olsa da yaş tespit edilirken başvurulan en önemli ve güvenilir yöntemdir. Kişinin kemik gelişimi 25 yaşından sonra durduğu için 25 yaşın üzerinde olan ve yaş düzeltme davası açmak isteyen kişilere kemik yaşı testi yapılmaz.
Yaş düzeltme davasında da diğer davalarda olduğu gibi tanığa gerek duyulur. Çünkü hastane, doğumevi raporunun olmaması, kemik yaşının tespit edilememesi ya da gerçek yaşı ortaya çıkarak herhangi bir resmi delilin bulunmaması hallerinde tanık beyanları hâkimin karar vermesi açısından önemli bir etkiye sahiptir.
Yaş düzeltme davaları kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır, bu davayı 18 yaşından küçüklerin açması söz konusu değildir. Bu kişiler yerine velisi (anne, baba) ya da vasisinin açması gerekmektedir.
Yaş düzeltme talebinde bulunulması (dava açılması) demek, hâkimin mutlaka istenilen yaşa hükmedeceği anlamına gelmez. Gerekli araştırma ve deliller ortaya konulduktan sonra hâkim davanın kabulüne ya da reddine karar verecektir.
AHMET HAKAN BURTAŞKIRAY
merhaba hastanede ,bir kurumda doğmadım.Evde doğum olmuş.Ablam benden büyük olmasına rağmen ablam doğum tarihinde benden küçük görünüyor.Bir de benden küçük kardeşim var onun doğum tarihide yalnış hepimiz evde doğmuşuz.Ablamın doğum tarihi 05.07.1965 benim doğum tarihim 03.04.1965 kardeşimin doğumu 10.05.1968 ben 1965 doğumlu ablamdan 3 ay nüfusta büyük görünüyorum.Doğum tarihlerimiz yalnış olduğunu biliyorduk ama ablamın benden büyük olduğunu bilmiyorduk vefat etmesiyle gerçek ortaya çıktı.Bazı kanuni işlemlerde zorlanıyorum ablam büyük olmasına rağmen benden 3 ay küçük 3 ayda çocuk olmayacağına göre bu konuyu nasıl düzeltebilirim.Gercek doğum tarihimi almak istiorum nasıl bir yol takip etmeliyim.saygılar.
Mail üzerinden cevaplandırdık Hasan Bey.
Merhaba; hastanede doğmama rağmen kimlikte doğum tarihi ve doğum yerim yanlış. Bu hafta hastaneden doğum belgesi talebinde bulundum. Haftaya hazır olur, gelir alırsınız dediler. Doğum belgesi ile direk başvuru yapmamız mümkün mü? Ya da nasıl bir yol izleyebiliriz. Teşekkürler
Merhaba Tarık Bey mail üzerinden cevaplandırdık.
Merhaba eşimin doğum raporunda 28 Eylül 1996 yazıyor kimlikte 20 Şubat 1997 yazıyor dava kabul edilirmi ?ve bende evde doğmuşum 24 kasımda benimde 8 kasım yazıyor 24 yapabilirmiyim dava yoluyla teşekkürler
Mail üzerinden geri dönüş sağlandı Erkut Bey.
merhaba oğlum hastanede doğdu nufus müdürlüğündeki bey bana 02.02.2012 çok güzel bir tarih dedi bende oğlumun 31.01.2012 tarihi yerine o tarihi önerince tamam dedim…o anki ruh hali lohusalık ne derseniz deyin maalesef yapılmaması gereken bir şeyi kabul ettim….şimdi değiştirip gerçek tarihini yazdırmak istiyorum nasıl bir yol takip etmeliyim…bunun için avukatlık ücreti ödeyecekmiyim? şimdiden teşekkürler….
İletişim kısmındaki telefon numarası üzerinden irtibat kurarsanız yardımcı olabiliriz.
Merhabalar, kimlikte 1 yaş küçük yazılmış hastaneden doğum kağıdı alsam ne gibi bir kolaylık sağlanır
Mail üzerinden geri dönüş sağlandı adem bey.
Merhabalar hastanede doğmuş olmama rağmen kimlikte yanlış tarih yazılmış , 97 doğumlu olmama rağmen 96 yapmışlar .hastane raporlarına nasıl ulaşabilirim düzeltme için bu yeterli olur mu
İletişim kısmındaki telefon numarası üzerinden irtibat kurarsanız yardımcı olabiliriz.
Merhaba hastanede doğmadım kimlikte sadece 1 yaş l büyük görünmek istiyorum mahkeme Nasl bir geçerli sebeb kabul eder acaba ve ücret ödermiym
merhaba iletişim kısmındaki irtibat numarası üzerinden iletişim kurabilirsiniz.
Merhaba, kızım 30 Eylül doğumlu, minyon bir çocuk, bu yüzden okula bir sene geç gitmesini istiyoruz. Eğer bir ekim olsaydı dilekçe ile erteleyebilirdik ancak 30 Eylül olduğu için psikiyatriden gelişim raporu almak gerekiyor, biz de kızımıza rapor çıkartmak istemiyoruz. Doğum tarihini sadece bir gün değiştirmek mümkün mü
İletişim kısmındaki telefon numarası üzerinden irtibat kurarsanız yardımcı olabiliriz.
Ben şubat doğumluyum ama kimliğimde mayıs yazıyor bunu değiştirebilir miyim acaba?
İletişim kısmındaki telefon numarası üzerinden irtibat kurarsanız yardımcı olabiliriz.
Merhabalar.
Biz 9 kardeşiz. Babam 4 çocuğunu aynı gün nüfusa kaydetmiş. Ablam benden büyük ama kimlikte ben ondan büyüğüm. Normalde aramızda 2 yaş var. Yani benden 2 yaş büyük. Ama kimlikte ben ondan tam 2 yaş büyüğüm. Benim gerçek doğumum 1990 ama kimlikte 1987 diye kaydedilmişim. Kardeşimin de gerçek doğumu 1988 ama 1989 diye kaydedilmiş. Ben araştırma görevlisi kadrosuna başvuracağım ama böyle bir sıkıntı ile karşılaşıyorum. Yani surekli mağdur ediliyorum. Benimle kardeşimin yaşının düzeltilmesi için ne yapmamız gerekiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim hocam. Şimdiden teşekkürler.
İletişim kısmındaki telefon numarası üzerinden irtibat kurarsanız yardımcı olabiliriz.
Merhaba 01 01.1974te hastntnede dogmama ragmen 17 nisan yazilmis emekli olmada 3 5 ay farkedecek kimlikte duzeltme yaptirabilirmiyim
İletişim kısmındaki telefon numarası üzerinden irtibat kurarsanız yardımcı olabiliriz.
Merhaba ben hastanede dogmama ragmen kimligimdeki gun biraz farkli 28 yaziyor ama aslinda 23 bunu degistirebilir miyim
merhaba, iletişim kısmındaki irtibat numarası ile iletişime geçerseniz daha sağlıklı bir şekilde yardımcı olabiliriz.
Merhaba ,
Evde doğmuşum.Nufus cüzdanımda dogum yeri (babamin adi yazilmis) ve dogum tarihim yanlış.Düzeltme icin ne yapabilirim.
merhaba, iletişim kısmındaki irtibat numarası ile iletişime geçerseniz daha sağlıklı bir şekilde yardımcı olabiliriz
Merhaba.Ben kimlikte 1 yaş büyüğüm.Hastanede doğdum fakat doğduğum hastahane yıkıldı.Doğum belgeme ulaşabilir miyim?Nerden ulaşabilirim ulaşma imkanım varsa